Navigation - GPS, kortplotter

Kortplotteren er en GPS-modtager med indbygget, elektronisk søkort, som på en lille skærm viser position og waypoints og ruter med det aktuelle udsnit af kortet i baggrunden.

Når kortplotteren er tændt, afsætter den et spor, hvor du sejler, og en triptæller kan vise hver sejlet distance. Nogle GPS-kortplottere kan have ekkolod tilsluttet og kan indstilles til at vise både søkort og ekkolod på skærmen.

Waypoints og ruter kan oprettes direkte i det elektroniske søkort, hvor du også kan måle afstande og retninger. Kortudsnittet kan forstørres og formindskes efter behov.

Bærbar PC og planlægnings-software
En bærbar PC med egnet planlægningssoftware kan bruges som kortblotter, når GPS-modtageren er tilsluttet. "Det Levende Søkort" kan for eksempel forbindes med en GPS-Mus, der er billig - uden skærm, og som blandt andet forhandles af Dansk Sejlunion.

Computerens strømforsyning kan ske fra bådens batteri via en adapter, der skal levere præcis den strøm, computeren skal bruge. GPS-musen tilsluttes normalt via USB-stik, mens en GPS normalt sættes til den serielle port (COM 1). Har du kun USB stik, findes der USB/seriel adaptere på markedet.


Sådan ser computerskærmen ud med "Det Levende Søkort" under en simuleret sejlads fra Guldborg mod Vejrø. Klik på billedet for at åbne et stort.

En kortplotter på 1400 gange 1050 pixels ser ud af noget, når den står hjemme på skrivebordet med søkort over det meste af skærmen og bådens simulerede position nord for Guldborgbroen inde i den blå cirkel. Ude i sejlbåden ser det anderledes ud.


Fastspændt på en svingbar plade kan computeren sidde i kahytsåbningen, men det skal næsten være tusmørke, før skærmbilledet står klart. Sollys får billedet til at blegne. I praksis er det ikke nogen god løsning. For sejlere, der styrer inde i et halvmørkt styrehus, kan en bærbar computer sikkert virke fint som kortplotter.


En forkromet løsning med en fladskærm til 15.000 kroner. Skærmen har forbindelse til en PC, der er anbragt sikkert om læ. Billedet er hentet fra Dansk Sejlunion.

BEMÆRK, at kortene, gengivet her, ikke kan bruges til navigering, og at der ikke er taget højde for misvisning og deviation i navigations-eksemplerne.

Til sidens top